Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης ως Παράγοντες Κινδύνου για Κολπική Μαρμαρυγή και Αιφνίδιο Καρδιακό Θάνατο
ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ ΚΑΙ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΘΑΝΑΤΟ.
Ως γνωστόν, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή σε κάποιον που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ή σε βελτίωση. Σαν αιφνίδιο χαρακτηρίζουμε το θάνατο που συμβαίνει μέσα σε 1 ώρα από την εμφάνιση κάποιων ενοχλημάτων.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Η εβδομαδιαία καταγραφή θνητότητας και θνησιμότητας στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ 400.000-460.000 άτομα πεθαίνουν από απρόσμενο αιφνίδιο καρδιακό θάνατο στα Τμήματα Επειγόντων ή πριν φθάσουν στο Νοσοκομείο.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και ειδικά ο τύπου 2 (ΣΔ 2) που αφορά στο 90% όλων των διαβητικών ατόμων, αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με συνεχώς αυξανόμενο επιπολασμό. Μεταξύ των αιτίων που ενοχοποιούνται για τις επιδημιολογικές διαστάσεις που παρουσιάζει παγκοσμίως ο ΣΔ 2, τη πιο σημαντική θέση έχει η παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία ορίζεται από τη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣΩΜ), που είναι ο λόγος του βάρους σε κιλά δια του ύψους σε μέτρα στο τετράγωνο (όριο για παχυσαρκίας, ΔΜΣΩΜ : 30-34,9 παχύσαρκος βαθμού 1) .
Η εξάπλωση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη συνδέεται με αυξημένη επίπτωση τόσο της κολπικής μαρμαρυγής, της πιο συχνής χρόνιας αρρυθμίας στους ενήλικες, όσο και του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου.
Είναι γνωστό, ότι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιακή δομή και λειτουργία παθολογικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν την αρνητική αναδιαμόρφωση του μυοκαρδιακού ιστού, τη μεταβολική διαταραχή, τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
Κλινικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το μέγεθος του αριστερού κόλπου, το πάχος του στρώματος του επικαρδιακού λίπους, καθώς και άλλοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο γλυκαιμικός δείκτης και η αποφρακτικού τύπου υπνική άπνοια ίσως διαμεσολαβούν στη συσχέτιση με την κολπική μαρμαρυγή.
Κλινικά δεδομένα βιοψιών ανθρωπίνων ιστών από καρδιακούς κόλπους καταδεικνύουν μεταβολές στο ποσοστό του κολπικού λίπους καθώς επίσης και ενδείξεις μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας. Αναφορικά με τις κοιλιακές αρρυθμίες, διαταραχές όπως το σύνδρομο του μακρού QT διαστήματος, οι συχνές έκτακτες κοιλιακές συστολές καθώς και η υπερτροφία αριστεράς κοιλίας με διαστολική δυσλειτουργία παρατηρούνται συχνά σε παχύσαρκα και διαβητικά άτομα.
Ο αυξημένος κίνδυνος αιφνιδίου καρδιακού θανάτου σε αυτόν τον πληθυσμό φαίνεται να σχετίζεται με την υπερβολική εναπόθεση μυοκαρδιακού λίπους και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Καθώς οι διατροφικές παρεμβάσεις είχαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, ίσως λόγω της πτωχής μακροχρόνιας συμμόρφωσης, η απώλεια σωματικού βάρους και η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης ίσως οδηγήσουν σε μείωση τουλάχιστον της συχνότητας και της βαρύτητας της κολπικής μαρμαρυγής (Ηοman et al,Front PHYSIOL 2018).
Ευμορφία Κοματάνου Ειδ. Καρδιολόγος
Α ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΝ Νικαίας » Ο Άγιος Παντελεήμων»